Skip to content

Agricola's doos Multi-cache

This cache has been archived.

baflobill: Zie laatste note van mij.

More
Hidden : 8/28/2002
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een cache op een van de mooiste plekjes van Noord-Groningen A cache hidden in one of the most beautiful spots of Noord-Groningen.

Let op: per 1-9-2017 is er wat veranderd. Er waren teveel mensen die de boottrail cache doen, ook deze 'toevallig' vonden. Ik vind dat het gaat om de tocht en niet om de vondst. Daarom heb ik drie plekken aangeven waar je een foto moet maken. Als ik twijfel over de log, kan het zijn dat ik je om een van de drie foto's vraag. Kun je die foto niet leveren, dan verwijder ik de log.

kun je hier vinden.

Een gebied waar weinig caches waren (toen alleen Leenstertillen) terwijl het landschap en de dorpjes toch een bezoekje waard zijn. Mijn doel is geweest, naast het plaatsen van een cache, een leuke wandeling te presenteren . Zelf vind ik deze ook het leukste om te doen.

Het grootste gedeelte gaat over verharde paden. De totale route is zo’n 8 kilometer lang en leidt je langs de mooiste plekjes hier in de buurt. Je kunt hem wandelen of fietsen.

Een aantal punten zul je moeten uitrekenen en een aantal plaatsen zul je moeten zoeken door ‘social engineering’ (oftewel vragen).

Een deel van de route loopt via de ‘Grunninger toal’ route wat te zien is aan de bordjes met Groninger gedichten, die de moeite van het lezen waard zijn.

De cache is in augustus 2002 gemaakt en gedurende bijna 3 jaar is hij bezocht door vele mensen. Helaas heeft toen een onverlaat gemeend dat het leuk was om de doos te vernielen waarbij het logboek ook verloren is geraakt.

In juni 2005 heb ik toen een nieuwe cache gemaakt, vlakbij de oude. Ik heb de puzzels iets aangepast en sindsdien kun je weer terecht bij Agricola’s doos.

In 2008 is dit nogmaals gebeurd. Toen is hij een tijdje uit de lucht  geweest. Met name omdat ik niet goed wist wat er ik nu van moest maken. Vanaf augustus 2009 heb ik hem aangepast naar een micro-cache en ook (weer) op een andere plaats gelegd.

Dit is goed gegaan tot 2012. De manier waarop ik hem verstopt en bevestigd had (Via klittenband) was niet zo goed. Daarom heb ik toen maar een betere versie gemaakt. Dat is de versie die je nu vindt.

In november 2014 is het object, waar de cache in zat, omgevallen en de cache eruit gerold. Gelukkig is deze gevonden door een aardige dame (Jannie). Die heeft via geocaching contact met me opgenomen en konden we hem toch nog redden. Ik heb een ander, soortgelijk, plekje kunnen vinden daar ligt hij nu.

Als je hem gevonden hebt, zorg dan dat je hem weer goed afsluit en op de juiste plek teruglegt. Mocht je twijfels hebben of hij er nog is, mail me dan even. Dan controleer ik het.

Nog een waarschuwing: Je moet ook over het spoor. Let daar goed op want treinen gaan hard en zijn hard!

  1. Het bovenstaande punt is het centrum van het dorp (je kunt hier overigens ook uitstekend met de trein komen, het is minder dan een kilometer lopen vanaf het station). Je kunt hier parkeren bij de supermarkt en eventueel nog wat kopen voor onderweg (behalve op zondag).
    De meeste mensen zijn hier snel klaar met boodschappen doen, dus je mag maar een beperkt aantal minuten parkeren. Van dit aantal minuten tel je beide cijfers op en deel je door drie. Dit getal noemen we A. Deze heb je nodig bij de eindcoördinaat.

  2. Je kunt niet in Baflo geweest zijn zonder het beeld van Rudolf Agricola gezien te  hebben. Zoek zijn beeld op in het dorp en maak een FOTO van jezelf met Rudolf.
    In zijn geboorte- en sterfjaar komt een cijfer erg vaak voor. Dit getal vermenigvuldigen we met 2 en noemen we B. Deze heb je bij de eindcoördinaat nodig.

  3. Via het ijzeren hoogholtje liepen de kerkgangers uit Rasquert vroeger naar Baflo omdat Rasquert geen eigen kerk had. Echt een prachtig plekje waar je normaal gesproken niet komt. Zoek dit bruggetje op.
    Vlakbij dit bruggetje staat een oude gereformeerde school. Deze is in het jaar PQRS gebouwd. Gebruik de getallen van R en S om de volgende coördinaat te bepalen:

    N 53° 21.986 + RS (optellen bij laatste 2 cijfers)
    E 006° 30.956 + RS

    Het getal s deel je door 4. De uitkomst noemen we C. Deze heb je bij de eindcoördinaat nodig.

  4. Op dit punt heb je uitzicht op 2 prachtige huizen. Links van de ‘van Inn en Kniphuizenlaan’ staat de Meymaborg, welke een prachtige Engelse tuin heeft en een zeer markante treurbeuk. Rechts staat een paleisje waar een inmiddels gepensioneerde hoogleraar in woont.
    De ‘van Inn en Kniphuizenlaan’ gaat na een aantal meters over in een fietspad. Dit getal tel je op bij de volgende coördinaat:

    N 53° 22.030 + meters
    E 006° 30.917 + meters

    Het eerste cijfer noemen we D en heb je nodig bij de eindcoördinaat.
    Het laatste cijfer van dit aantal meters noemen we E en heb je nodig bij de eindcoördinaat.   
                       

  5. Je staat nu bij een van de mooiste ijsbanen van Nederland. Midden op staat het huisje waar Rudolf Agricola ooit eens gewoond heeft.  Bij het afgraven van een deel van de wierde van Rasquert is het boerderijtje blijven staan. Men groef er gewoon omheen. Tijdens de afgraving woonde hier de wierbaas, de opzichter.
    Het ijsbaan gebouwtje heeft onderin een steen ingemetseld uit een voormalige kroeg in Baflo. Men deed toen dingen gewoon op straat die je nu niet meer zou doen. Tel de letters in het verzoek, trek hier 3 van af en deel het dan door 6. Dit getal noemen we F en hebben we nodig bij de eindcoördinaat.
    Van het jaartal waarin de eerste steen werd gelegd neem je alleen de laatste 2 cijfers en die tel je op bij de deze coördinaat om het volgende punt  te krijgen

    N 53° 21.879 + jaartal
    E 006° 31.391 + jaartal

  6. Neem even de tijd om van het uitzicht vanaf het bruggetje te genieten en maak een FOTO van het uitzicht. Tel daarna het aantal gaten wat in het linker zijstuk van de brug zit (dus waar je op leunt). Dit geeft een getal van 2 cijfers (XY). Tel deze op de inmiddels bekende wijze op bij de volgende coördinaat:

    N 53° 21.615 + XY
    E 006° 33.161 + XY

    G in de eindcoördinaat is Y - 1.

  7. Prachtige stukje Groningen, toch? Dit stuk loop ik vaak hard op zondagochtend en is elke keer weer genieten. Op het gebouwtje zit een geel EGD bordje met X regels zwarte tekst. Maak een FOTO van het bordje. Vul de X hier in:

    N 53° 21.5X7
    E 006° 33.155

  8. We zijn er nu bijna. Tel het totale aantal staanders van de brugleuningen aan beide kanten, deel dit door 10 en rond af naar beneden. Dit cijfer noemen we H.

Iets voorbij het bruggetje is rechts een steiger. Links is een bankje. Daar kun je even rustig rekenen. Om de uiteindelijke coördinaat van de cache te bepalen moet je de verzamelde letters in de volgende coördinaat invullen:

N 53° AD.GBG          E 006° HA.FCE

Alhoewel het een redelijk rustige plaats is, wil ik je toch vragen alle zorgvuldigheid in acht te nemen bij het pakken en terugplaatsen van de cache. Zorg dat hij weer goed weggestopt is. Mocht er iets aan de hand zijn (nat, logbook vol, etc) laat het me dan even weten. Dan onderneem ik actie. Laat ook geen rommel achter!

Na het weer verstoppen kun je weg vervolgen langs het pad. Je komt uiteindelijk bij de weg die naar het dorp leidt. Pas op want hier rijden ook auto’s langs. Je komt verderop nog langs een prachtige begraafplaats. Mits je voldoende respect op kunt brengen is dit zeker een kijkje waard!

Mocht je nog wat willen drinken/eten in de plaatselijke dorpskroeg, ga dan na het spoor links. Hij zit tegenover het station.

Additional Hints (Decrypt)

Bc ryx cbgwr...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)